Powered By Blogger

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Hiekkaa eteisessä?

Onko teillä ongelmia hiekan suhteen? Kulkeutuuko hiekka eteisestä muualle kotiin?
Ei hätää. Paljastan tässä yhden ratkaisun ongelmaan. ;)


Meidän kodin hiekansyöjämattona on toiminut jo yli kymmenen vuotta kookosmatto.
Matto kirjaimellisesti syö sisäänsä huikean määrän hiekkaa, ja kyllä pudottaa suurimman osan maton alle.
Lumi ja loska eivät mattoa pilaa, sillä kookos kestää kaiken. Meillä onkin käskynä jättää märät kengät maton päälle, jolloin lattialämmitys lämmittää nopeammin maton alta ja kurat jää mattoon. Luonnonvärisessä matossa ei näy mikään, joten siitäkin syystä se on ihanteellinen.


 Kuvissa näkyvä versio on 6-vuotias, mutta edellinenkin on käytössä; välillä takkahuoneessa, toisinaan kodarissa.

Kookosmattoa saa yksi- tai kaksivärisenä, eri kudonnalla. Meidän uudempi matto on luonnonväriä, ripauksella mustaa. Myös tuo kalanruotokudonta löytyy useimmista malleista.
Meidän matot on ostettu aikoinaan Mattotalo Helmasta, lisää infoa täältä.
Kookosmattoa voi tilata haluamallaan koolla sekä kanttauksella ja sen hoito on todella helppoa; pelkkä imurointi harjasuullakkeella.
Imurointiin saattaa mennä tovi, sillä hiekkaa sen sisällä on hurjasti. Joskus nostan maton ulos ja hakkaan enimmät pois. Toisaalta, eivät ne hiekat siellä maton sisällä haittaa :) Matto on kevyt, jolloin maton alta on helppo imuroida hiekkaläjät pois.


Kookosmaton jatkeena eteisaulassa meillä on yhdeksänvuotias sisalmatto, joka sekin on hankittu aikoinaan Mattotalo Helmasta.
Matto hankittiin edellisen kodin eteiseen mittojen mukaan ja nyt se on tilaan hieman pienempi, mutta toimii silti hyvin.
Sisalmatto on myös hyvä keräämään pientä hiekanmurua (monesti itse tullaan kengät jalassa eteisaulaaan asti kauppakassia tms. tuomaan) , mutta hiekkaa löytyy vain eteisen matoilta eikä kulkeudu niistä muualle.


Matosta ne lähtee myös harjasuulakkeella imuroimalla, ja vaikka matto on kantattu paksulla kankaalla niin lumi/loskatahrat eivät kanttauksessa näy (tai sitten matto on kauttaaltaan pinttynyt). Yksi mikä näkyy valoa vasten, ja kuvassa, on tuo pyöreä jälki. Kuusi vuotta sitten kaatui hoitolaukku, jossa oli korkiton maitopullo...
Sisal ja lateksipohja eivät menneet miksikään, mutta tuollainen pyörylä jäi muistoksi. :)

Lisääkin voisi matoista kertoa, mutta eiköhän tämä tällä kertaa riitä.

-Jolli

5 kommenttia:

  1. Onpas näppärä matto! Kohta se hiekkasirkus alkaa :/

    VastaaPoista
  2. Meillä tuo hiekoitushiekka tunkee myös sisään. Kivaa Kerttu, että tuollainen huippubloggaaja ehtii kommentoimaan :)

    VastaaPoista
  3. Heippa Jolli ja onnea! Olet voittanut blogiarvonnassa kahden hengen messulippupaketin Kevätmessuille Helsinkiin. Laita yhteystietosi tulemaan osoitteeseen kaneliajakardemummaa@live.fi, niin saan lähetettyä liput sinulle mahdollisimaan pian. Mukavaa messuilua!:)

    VastaaPoista
  4. Wuhuu!! Jippii! Kiitos paljon :D

    VastaaPoista